Astronomie

Na této stránce uvádím zajímavosti z oboru astronomie pro daný rok (aktuálně pro 2021), které by mohly zaujmout širokou veřejnost. Konkrétně tipy na úkazy, které může pozorovat každý – některé budou lépe viditelné za pomoci menších pozorovacích přístrojů (kukátko, triedr), které jsou celkem rozšířené a mnoho z vás je určitě má doma.

Astronomické roční doby

Údaje pro rok 2021 uvedené ve SEČ (středoevropském čase):

  • Jarní rovnodennost …….…… 20. březen 10 h 38 min
  • Letní slunovrat …………………. 21. červen 4 h 32 min
  • Podzimní rovnodennost ….. 22. září 20 h 21 min
  • Zimní slunovrat ………………. 21. prosinec 16 h 59 min

Zatmění a přechody planet

Rok 2021 přinese 4 zatmění (2 zatmění Slunce, 2 zatmění Měsíce). U nás bude viditelné:

  • 10. června – prstencové zatmění Slunce, u nás viditelné jako částečné v dopoledních hodinách – viz mapka níže (zdroj: Hvězdářská ročenka 2021). Velikost zatmění v největší fázi bude cca 0,17 (v jednotkách slunečního průměru). Kotouč Měsíce je vyznačen šedou barvou a je zakreslen postupně v okamžiku 1. kontaktu, maximální fáze a 4. kontaktu. Schématický průběh je naznačen pro 50° severní šířky a 15° východní délky.

Po kliknutí na obrázky je zvětšíte

Průběh zatmění v číslech – viz tabulka níže (zdroj: Hvězdářská ročenka 2021), včetně údajů pro Plzeň. Časové údaje jsou uvedeny v SEČ.

Pozor! Při pozorování Slunce bez příslušných ochranných prostředků (např. sluneční filtr) hrozí poškození nebo trvalá ztráta zraku.

Komety

Ty jsou většinou neviditelné pouhým okem, je potřeba aspoň malý dalekohled. Občas ale některá překvapí výrazným zjasněním při přiblížení ke Slunci a někdy se objeví i nějaká nová jasná kometa. O výjimečných úkazech vás budu v průběhu roku informovat v rubrice „Aktuality“

V roce 2021 se očekává návrat celkem 91 komet (43 krátkoperiodických – pozorovaných ve 2 a více návratech, 30 komet známých zatím jen z jednoho návratu a 18 dlouhoperiodických). Zajímavostí je, že 2 z vracejících se komet byly již navštíveny kosmickými sondami – 9P/Tempel (sondy Deep  Impact a Stardust), 67P/Čurjumov-Gerasimenko (sonda Rosetta) a 19P/Borelly (sonda Deep  Impact).

Tři komety by měly dosáhnout jasnosti téměř +9 mag a tudíž by mohly být vidět binokuláry. Jde o 15P/Finlay, 67P/Čurjumov-Gerasimenko a 19P/Borelly.

Několik termínů a čísel:

  • AU neboli astronomická jednotka je střední vzdálenost Země od Slunce a činí 150 milionů kilometrů), tj. cca 30x dál než je vzdálenost Měsíce od Země (střední hodnota vzdálenosti Země-Měsíc činí 384 000 km).
  • Magnituda je zdánlivá hvězdná velikost udávající jasnost objektu na obloze – jasné objekty jsou vyjádřené v záporných číslech, např. Měsíc v úplňku má -12,6 mag a Venuše -4,4 mag, slabší objekty pak s kladným znaménkem, např. jasná hvězda Vega v souhvězdí Lyry má +0,03 mag.
  • Pro orientaci na hvězdné obloze lze využít informací z internetu, lze si i do mobilu stáhnout aplikaci Google Sky Map – pokud bude aplikace znát vaši GPS polohu, tak po namíření mobilu na oblohu vám ukáže, co v dané části oblohy můžete vidět.
  • Komety v přísluní (při přiblížení ke Slunci) mají kolem jádra plynný obal (tzv. koma) nebo dokonce viditelný ohon (výtrysky plynu a prachu) – tím se komety rozeznají od jiných objektů jako jsou hvězdy či planety.
  • Očima člověk vidí většinou objekty do max. +6 magnitudy (v přesvětlených městech i míň, jen cca do 4 nebo 5 mag). Na slabší objekty od +6 do +10 mag se potřebuje alespoň triedr, na ještě slabší objekty od +10 mag pak už jen dalekohled.

Meteory

Roj Kvadrantid mívá v maximu aktivity (3.1.) až 110 meteorů za hodinu – Měsíc bude po první čtvrti. Také asi nejznámější roj Perseid (maximum 12.8., četnost až 110 meteorů za hodinu), známý jako slzy sv. Vavřince, bude mít dobré pozorovací podmínky (Měsíc v novu, maximum o půlnoci). U roje Geminid (maximum 14.12., četnost až 150 meteorů za hodinu) zapadá Měsíc po půlnoci. Další zajímavý roj, Aurigidy, (maximum 1.9., četnost až 100 meteorů za hodinu) bude rušit Měsíc v úplňku.

Další úkazy

Ještě jsou zajímavá pozorování různých výrazných objektů při jejich přiblížení jeden ke druhému.

Pár těch nejzajímavějších:

  • 4.3. jsou Mars a Plejády (otevřená hvězdokupa v souhvězdí Býka, očima je vidět 6-7 nejjasnějších hvězd, říká se jí Kuřátka) večer vysoko nad západním obzorem.
  • 19.3. je Měsíc v konjunkci s Marsem (Mars 2,3°severně). Večer Měsíc, Mars, Aldebaran (nejjasnější hvězda souhvězdí Býka) a Plejády.
  • 2.8. Saturn v opozici se Sluncem (+0,2 mag).
  • 20.8. Jupiter v opozici se Sluncem (-2,9 mag).
  • 14.9. Neptun v opozici se Sluncem (+7,8 mag).
  • 5.11. Uran v opozici se Sluncem (+5,6 mag).

Poznámka

Pokud by vás zajímaly další astronomické informace, tak je toho spoustu k nalezení na netu, zejména na astronomických webech, tj. stránkách hvězdáren, ale třeba i amatérských astronomů.